Start Dijabetes Recepti prilagođeni dijabetičarima: Ukusni džemovi i marmelade

Recepti prilagođeni dijabetičarima: Ukusni džemovi i marmelade

Voćni miks

Foto: Giliver/Thinkstock
Foto: Giliver/Thinkstock

Sastojci:
– 300 g (2 kom.) pomorandže
– 400 g (2-3 velike) breskve (po mogućnosti mekše, mogu i nektarine)
– 300 g dinje (čisto meso)
– 400 g šećera
– 100 g fruktoze
– pola kafene kašičice želatina

Priprema
Očistite i ogulite pomorandže, pa isecite opnu tako da ostane samo pulpa. Oljuštite breskve i isecite ih na tanke ploške. Dinju isecite na kockice. Voće pomešajte i stavite u činiju, pa pospite sa 200 g šećera, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru tokom noći. Ujutru u šerpu sipajte voće, dodajte ostatak šećera, fruktozu i želatin, pa lagano kuvajte dok voće ne omekša.
Kad je džem gotov, dok je još vruć i u tečnom stanju, sipajte ga u čiste, zagrejane tegle, dobro ih zatvorite, umotajte u peškir i ostavite da se postepeno hlade.
Savet: Čim džem naspete u teglu i dobro zatvorite, možete ga okrenuti naopačke i ostaviti da u tom položaju odstoji desetak minuta pre nego što ga vratite u prvobitan položaj. Na taj način komadići voća ravnomerno će se raspodeliti svuda po tegli.

Nutritivne vrednosti: jedna supena kašika (oko 20 g) sadrži 154 kalorije, 0,02 g masti i 11,6 g ugljenih hidrata.
Količina: dobićete oko 1.000 g džema
Vreme pripreme: 1,5 sat, bez pripreme u frižideru i hlađenja