Start Dijabetes Recepti prilagođeni dijabetičarima: Ukusni džemovi i marmelade

Recepti prilagođeni dijabetičarima: Ukusni džemovi i marmelade

Džem od višanja

Foto: Giliver/Thinkstock
Foto: Giliver/Thinkstock

Sastojci:
– 1 kg višanja bez koštica
– pola kafene kašikice cimeta
– korica jednog limuna, narendana
– 100 g fruktoze

Priprema
Očišćene višnje stavite u lonac s debljim dnom, prelijte hladnom vodom (tek toliko da ih natopite), poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Dodajte cimet i limunovu koru, pa nastavite sa kuvanjem uz povremeno mešanje, do željene gustine. Pred kraj kuvanja dodajte fruktozu i kuvajte još nekoliko minuta, uz lagano mešanje. Zagrejte tegle i vruć džem sipajte u njih dok su još vruće. Zatvorite ih, umotjte u peškir i ostavite da se postepeno hlade.

Savet: Ovaj džem može se pripremiti i od smrznutih višanja, ali se onda ne dodaje voda, nego se sačeka da se višnje odlede u šerpi, pa se kuvaju u sopstvenom soku. Dalji postupak je isti.

Nutritivne vrednosti: jedna supena kašika (oko 20 g) sadrži 18,6 kalorija, 0,02 g masti i 11,6 g ugljenih hidrata.
Količina: dobićete oko 1 kg džema
Vreme pripreme: oko1,5 sat, bez hlađenja