Džem od malina s vanilom
Sastojci:
– 1 kg očišćenih malina
– 200 g šećera
– 100 g fruktoze
– 1 do 2 limuna
– 1 šipka vanile
Priprema
Oprane i osušene maline isecite na komadiće, dodajte šećer, izmešajte, pa poklopite i ostavite da stoje u frižideru tokom noći. Ujutru ih ocedite, a sok stavite u šerpu. Dodajte štapić vanile isečen po dužini i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu limunov sok iscedite i prelijte maline. U sok dodajte koru limuna, a nakon nekoliko minuta i maline i fruktozu. Kuvajte još 10–15 minuta. Izvadite štapić vanile i limunove kore. Zagrejati staklene tegle, pa u njih sipajte vruć džem. Dobro zatvorite i ostavite ih da se polako hlade.
Savet: Ako volite džem bez komadića voća, pre nego što ga sipate u tegle, sve kratko izmiksajte štapnim mikserom.
Nutritivne vrednosti: jedna supena kašika (oko 20 g) sadrži 122 kalorije, 0,02 g masti i 7,7 g ugljenih hidrata.
Količina: dobićete oko 1 kg džema
Vreme pripreme: oko 2 sata, bez pripreme u frižideru i hlađenja
Više recepta za dijabetičare potražite u novom broju časopisa “Dijabetes“ ili OVDE