Pohovani som
Sastojci:
– 800 g fileta soma
– 1 limun
– 250 g brašna
– 3 jajeta
– 100 g oljuštenog semena suncokreta
– 50 g susama
– 50 g semena lana
– 4 dl ulja
– mešavina začina, biber
za prilog
– 4 palačinke
– 200 g blitve
– 1/2 kašičice belog luka u prahu
– 100 g buđavog sira
– 4 dl neutralne pavlake
– 50 g putera
– so
Priprema
1. Filete soma poprskati sokom od limuna i natrljati začinima po ukusu. Zatim ih uvaljati u brašno, potom u umućena jaja i na kraju u mešavinu semena suncokreta, lana i susama.
2. Panirane filete pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene. Zatim ih vaditi na papirnu salvetu kako bi se ocedili od suvišne tečnosti.
Prilog:
1. Blitvu očistiti i obariti u slanoj vodi, potom ocediti i sitno iseckati.
2. Na malo putera kratko propržiti blitvu, zatim dodati neutralnu pavlaku, beli luk u prahu i buđavi sir. Posoliti po ukusu i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se sir ne otopi.
3. Palačinke urolovati i iseći na rezance.
Finalni postupak:
1. Pohovane filete soma servirati uz rezance od palačinki prelivene sosom od buđavog sira.