Vekna od mesa s kupusom
Sastojci:
– 600 g mešanog mlevenog mesa
– 200 g sveže kobasice
– 2 jajeta
– 1 manja glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 2 kašike seckanog peršuna prezli po potrebi
– 1 kašičica mlevene paprike
– 4 svinjske viršle
– 0,5 dl ulja
– mešavina začina
– biber
za prilog
– 1 manja glavica kupusa
– 200 g mesnate slanine
– 5 kašika ulja
– mešavina začina
– biber
Priprema
1. Crni luk iseći na kockice, a beli luk ispasirati. Unutrašnjost kobasice izmrviti.
2. U većoj posudi sjediniti mleveno meso, kobasicu, jaja, peršun, mlevenu papriku i začine po potrebi. Zatim postepeno dodavati prezle dok se ne dobije kompaktna smesa.
3. Foliju nauljiti i po njoj rasporediti fil od mesa kako bi se dobio oblik pravougaonika.
4. Preko smese od mesa poslagati dva reda viršli te meso urolovati i oblikovati veknu.
5. U tepsiju obloženu papirom za pečenje staviti pripremljenu veknu.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu veknu ostaviti da se prohladi, a potom je iseći na parčad i poslužiti uz prilog od kupusa.
Prilog:
1. Kupus iseći na rezance, a mesnatu slaninu na štapiće.
2. Na malo ulja propržiti slaninu, dodati kupus te i njega kratko propržiti. Dinstati uz povremeno dolivanje vode dok kupus ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati začine po ukusu.
SAVET PLUS:
Tokom pečenja veknu nemojte prekrivati folijom kako se ne bi potparila i raspala.
D.S.