Šarena salata
Sastojci:
(za 4 tegle od 2 kg)
– 4 kg kupusa
– 2 kg zelenog paradajza
– 2 kg paprike
– 1 kg šargarepe
– 2 dl esencije sirćeta
– 400 g soli
– 400 g šećera
– 4 konzervansa
Priprema
1. Kupus i papriku iseći na rezance, zeleni paradajz na kriške, a šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Posebno pripremiti mešavinu soli, šećera, esencije sirćeta i konzervansa, te pomešati sa povrćem i ostaviti da prenoći. Ovako pripremljenu salatu treba nekoliko puta promešati pre sipanja u tegle.
3. Kada salata prenoći, poslagati je u tegle i zaliti tečnošću u kojoj je mirovala. Poklopiti je i ostaviti da odstoji 14 dana kako bi se ukiselila.
SAVET PLUS: Ovu salatu ne treba zalivati vodom, pošto će začinjeno povrće pustiti dovoljno tečnosti.