Start Zimnica Recepti za zimnicu: Kiseli kupus ribanac

Recepti za zimnicu: Kiseli kupus ribanac

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 100 minuta
  • 15 kg
  • Lako

Sastojci:

15 kg kupusa
400 g soli
bure od 10 l
plastični obruč
1 kuhinjska krpa
kamen
¼ vinobrana

Priprema:

1. Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa izrendati ili nožem iseći na sitno.
2. Pripremiti čisto bure. U bure ređati staviti jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok ne počne da se skuplja tečnost tj. dok kupus ne zapeni. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljenim kupus i so.
3. Nakon toga kupus prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli (otvoriti poklopac i probati tečnost – ukoliko je kisela, znači da je postupak gotov).
4. Da biste zaustavili postupak daljeg kiseljenja, dovoljno je razmutiti vinobran sa malo vode, preliti preko gornjeg sloja kupusa, te bure odložiti i ostavite na hladnom.
5. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni tj. da li se cvet sakuplja po površini, a zatim pomoću krpe sakupiti nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure.