Sastojci:
130 ml maslinovog ulja
plus 1 kašika za kalup
1 velika cvekla (oljuštena i iseckana)
60 ml balzamiko sirćeta
280 g speltinog brašna
20 g gorkog kakaoa u prahu
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica morske soli
2 velika jajeta
50 g ječmenih pahuljica
(potopljenih u mleku da nabubre 20 minuta)
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
200 ml surutke
60 ml grčkog jogurta
60 ml svežeg soka od pomorandže
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica instant kafe u prahu
150 g seckanih blanširanih badema
Glazura
60 g krem sira sobne temperature
2 kašike putera sobne temperature
½ kašičice čistog ekstrakta vanile
2 kašike javorovog sirupa ili 1 kašika meda
1 ½ kašika surutke
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 180ºC. Kalup za kuglof podmazati uljem i posuti brašnom (tako je malo verovatno da će se zalepiti).
2. U šerpu staviti cveklu i balzamiko sirće pa sipati vodu toliko da ogrezne. Ostaviti da tečenost proključa na umerenoj temperaturi, te kuvati cveklu još 20 minuta ili dok ne omekaša. Zatim je iscediti i ostaviti sa strane prelivenu sa 100 ml tečnosti u kojoj se kuvala. Kada se prohladi, cveklu zajedno sa tečnošću miksati u blenderu 4-5 minuta dok se ne dobije žitka smesa.
3. U činiji izmešati brašno sa kakaom, suvim kvascem i sodom bikarbonom, pa dodati so.
4. Potom mikserom umutiti jaja sa ječmenim pahuljicama, maslinovim uljem i vanilom, sve dok smesa ne postane bledožuta. Dodati pire od cvekle, 200 ml surutke, grčki jogurt, sok od ceđene pomorandže, jabukovo sirće i instant kafu. Mutiti 30 sekundi. Mikser zatim podesiti na minimalnu brzinu, polako sipati suve sastojke, a onda brzinu smanjiti na srednju i miksati 2 minuta. Na kraju umešati bademe. Uliti smesu u pripremljen kalup, pa tortu peći u rerni 40-50 minuta (čačkalicom proveriti da li je pečena). Tortu izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi najmanje 5 minuta, a zatim je prevrnuti na tacnu ili ploči i ostaviti da se potpuno ohladi (oko 100 minuta).
5. U međuvremenu, mikserom na srednjoj brzini izmešati krem sir, puter i pola kašičice ekstrakta vanile sve dok smesa ne potane žitka. Dodati javorov sirup i 1 ½ kašiku surutke, pa polako mutiti 1 minuta. Smesa treba da bude gusta i da klizi sa kašike. Glazurom preliti tortu i ohladiti je pre služenja.