Start Vaši recepti Retki su oni koji im mogu odoleti – kiflice sa šunkom i...

    Retki su oni koji im mogu odoleti – kiflice sa šunkom i kačkavaljem

    Recept Nadije Dojin iz Sremskih Karlovaca

    Clipboard10

    • 150 minuta
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    500 ml jogurta
    20 g kvasca
    soli po ukusu
    1 kašičica šećera
    200 ml ulja
    oko 1 kg brašna
    250 g margarina
    Nadev
    300 g šunke
    300 g kačkavalja

    Priprema:

    1. Umešati razmrvljeni kvasac u polovinu pripremljenog brašna, pa dodati smlačen jogurt, soli po ukusu i kašičicu šećera.
    2. Zatim dodati ulje i postepeno dodavati preostalo brašno sve dok se ne umesi glatko testo.
    3. Testo ostaviti da se udvostruči.
    4. Nakon toga, testo rasklagijati i premazati ga omekšalim margarinom. Preklopiti ga kao knjigu i ostaviti u frižideru da odstoji oko 20 minuta.
    5. Zatim testo izvaditi iz frižidera, pa ga ponovo rastelagijati i preklopiti kao knjigu. Vratiti ga u frižider da odstoji još oko 20 minuta.
    6. Postupak ponoviti još dva puta.
    7. Na kraju testo rastelagijati, ali u pravougaonik, iseći ga na trake, a trake u trouglove na cikcak.
    8. Na svaki trouglić staviti pomalo šunke i kačkavalj, te pažljivo uviti kiflicu.
    9. Kiflice poređati u pleh obložen pek-papirom, premazati ih umućenim jajetom i posuti semenkama po želji (lan, susam, kim).
    10. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.