Sastojci:
500 g skuše
1 limun
2 grančice ruzmarina
1 kg soli
1 belance
75 ml vode
ISPROBAJTE I… Punjenu pohovanu ribu
Priprema:
1. Oprati i očistiti ribu, ali ne skidati krljušt. Limun iseći na kolutiće i iskoristiti kao nadev pa dodati i grančice ruzmarina. Ribu ne treba soliti pošto će upiti dovoljno soli tokom pečenja.
2. Belance ulupati u čvrstu penu, dodati hladnu vodu i postepeno sipati so. Izmešati najpre kašikom, a zatim rukama sve sjediniti.
3. Na pleh za pečenje staviti najpre sloj pripremljene soli, pa preko toga ribu. Preostalu so rasporediti preko ribe i sve dobro ušuškati da je potpuno prekrije. Staviti u zagrejanu rernu i peći na 200°C oko sat vremena.
4. Izvaditi pleh iz rerne i čekićem razbiti omot od soli. Pažljivo ukloniti i krljušt, koja se sasvim lako skida. Ribu iseći na filete i servirati uz preliv od maslinovog ulja i limuna.