Start Deserti Rolat s višnjama

Rolat s višnjama

Foto: Slađana Bokić

Priprema: 35 min.

Pečenje: 15 min.

Mrsno jelo

Sastojci:

Za koru:

* 6 jaja

* 150 g šećera

* 75 g brašna

* 75 g gustina

Za fil:

* 300 ml mleka

* 3 žumanceta

* 90 g šećera

* 10 g želatina u granulama

* 300 ml slatke pavlake

* 200 g višanja

Za dekoraciju:

* 100 g čokolade

* 50 g margarina


Priprema:

Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući 50 g šećera. Posebno umutiti žumanca s ostatkom šećera.
2. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca i promešati. Dodati brašno i gustin, te opet promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Fil:
1. Mleko sipati u manju šerpu i kuvati dok ne proključa.
2. Penasto umutiti žumanceta sa šećerom, pa smesu preliti vrelim mlekom i dobro izmešati. Vratite na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući žicom dok se ne dobije penasta smesa.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i promešati da nabubri. Dodati ga u toplu smesu od žumanca i promešati. Ostaviti da se ohladi.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag. Sjediniti ga s ohlađenim filom i izmešati.

Finalni postupak:
1. Koru premazati filom, rasporediti oceđene višnje i urolati.
2. Ostatakom fila premazati ceo rolat i ostaviti da se stegne. Dekorisati glazurom od čokolade i margarina.


Recept Slađane Bokić iz Zrenjanina