Foto: Slađana Bokić
Priprema: 35 min.
Pečenje: 15 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 150 g šećera
* 75 g brašna
* 75 g gustina
Za fil:
* 300 ml mleka
* 3 žumanceta
* 90 g šećera
* 10 g želatina u granulama
* 300 ml slatke pavlake
* 200 g višanja
Za dekoraciju:
* 100 g čokolade
* 50 g margarina
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući 50 g šećera. Posebno umutiti žumanca s ostatkom šećera.
2. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca i promešati. Dodati brašno i gustin, te opet promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
Fil:
1. Mleko sipati u manju šerpu i kuvati dok ne proključa.
2. Penasto umutiti žumanceta sa šećerom, pa smesu preliti vrelim mlekom i dobro izmešati. Vratite na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući žicom dok se ne dobije penasta smesa.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i promešati da nabubri. Dodati ga u toplu smesu od žumanca i promešati. Ostaviti da se ohladi.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag. Sjediniti ga s ohlađenim filom i izmešati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom, rasporediti oceđene višnje i urolati.
2. Ostatakom fila premazati ceo rolat i ostaviti da se stegne. Dekorisati glazurom od čokolade i margarina.
Recept Slađane Bokić iz Zrenjanina