Sastojci:
– 400g mlevenog mesa
– 500g tankih kora za pitu
– 1 veća glavica crnog luka
– 1 crvena pečena paprika
– 150g tarane
– 1 jaje
– 1 kašičica aleve paprike
– mešavina začina
– 100ml Dijamant ulja
– so, mleveni biber
Priprema:
Taranu obariti u slanoj vodi, pa ocediti od viška tečnosti. Crni luk i papriku sitno naseckati. Od date količine ulja sipati malo u posudu za prženje, dodati luk i propržiti, a zatim dodati mleveno meso. Dinstati uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša, dodati zatim papriku, promešati, propržiti, pa dodati taranu, jaje i začine po ukusu. Sve lepo izmešati i sjediniti. Pleh za pečenje podmazati uljem. Slagati po dve kore jednu na drugu i iseći na 3 dela. Na svaki deo staviti po kašiku fila, pa bočne stranice preklopiti i na kraju urolati. Tako ponavljati dok se ne utroši sav materijal. Poslagane pitice ređati u pleh i premazati mešavinom mleka i ulja. Peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 30-35 minuta, dok lepo ne porumeni. Pečene pitice izvaditi iz rerne, poprskati vodom i prekriti kuhinjskom salvetom. Ostaviti da malo tako odstoje pre služenja. Poslužiti uz sir ili kiselu pavlaku
Recept Marije Mirković iz Ralja-Parcana