Sastojci:
za palačinke
– 6 dl mleka
– 5 jaja
– oko 500 gr mekog brašna
– ravna kafena kašičica soli
– 10 kašika šećera
– 10 kašika čokolade u prahu
– maslac ili margarin po potrebi
za vanil kremu
– 1 l mleka
– 100 gr pudinga od vanile
– 2 kašike brašna
– 250 gr šećera(ili po ukusu)
– 2-3 kesice vanil šećera
– 4 jajeta
Priprema
Umutite smesu za palačinke tako da izmešate brašno i čokoladu u prahu. Dodati šećer i so, malo mleka i jaja. Sve zajedno umutiti mikserom i dodati ostatak mleka. Ako je potrebno dodati još malo mleka, smesu ostaviti da odstoji.
Krema:
Izmešati puding i brašno, dodati vanil šećer,polovinu potrebnog šećera i so. Dodati i žumanca i sve lepo izmešati. Odvojiti deo mleka i dodati u pripremljenu smesu. Ostatak mleka sa drugom polovinom šećera kuvati do ključanja. Izručiti pripremljenu smesu i kuvati dok se smesa ne zgusne.
Posebno čvrsto umutiti belanca. U vrelu smesu postepeno dadavati umućena belanca, ovlaš izmešati. Ostaviti sa strane.
Palačinke peći na što većem tiganju na malo maslaca. Stavite malo više smese da dobijete nešto deblje palačinke. Pecite ih sa jedne strane i na tako pečene palačinke stavite na jedan kraj pripremljene kreme i lagano s te strane zarolate, da palačinke ne bi pukle.
Rolovane palačinke možete preliti otopljenom čokoladom.
Ostaviti da se lepo ohlade, iseći po želji.
Vesna Filipović iz Idvora