Foto: Nedeljko Vujović
Priprema: 30 min.
Kuvanje: 30 min.
Pečenje: 30 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 2 fileta morske ribe
* 2 mandarine
* 1 limun
* morska so
* ulje
Za prilog:
* 1 manja muskatna bundeva
* 1 glavica ljubičastog luka
* nekoliko čenova belog luka
* majčina dušica
* mešavina suvih začina
* mleveni biber
* maslinovo ulje
Za sos:
* 3 kašike rendanog korena rena
* nekoliko čenova belog luka
* malo brašna
* vode po potrebi
* indijski orah
* so
Priprema:
1. Filete ribe iseći na krupnije komade dužine 6-7 cm i začiniti ih po ukusu.
2. U svaki komad ribe umotati krišku mandarine, te rolnice nanizati na štapiće za ražnjiće.
3. Ražnjiće prebaciti u nauljenu vatrostalnu činiju, prekriti ih kolutovima limuna i peći u zagrejanoj rernina 200°C oko 30 minuta.
4. Za pripremu priloga, ljubičasti i beli luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja.
5. Bundevu takođe očistiti i iseći na kockice pa ubaciti u šerpu s lukom. Kratko je propržiti pa nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pulpa ne omekša. Dodati majčinu dušicu i soli po ukusu.
6. Za pripremu sosa na malo ulja propržiti sitno seckani beli luk, pa dodati ren i posuti brašnom, te promešati. Sipati pomalo vode neprekidno mešajući dok se ne dobije željena gustina sosa. Pred kraj kuvanja dodati malo soli i krupno seckani indijski orah.
7. Pečenu ribu poslužiti uz cušpajz od bundeve i pripremljeni sos.
Komentar:
“Ribu ne morate peći u rerni, ja sam je termički obradio u mikrotalasnoj pećnici i za to mi je bilo potrebno manje od 5 minuta”.
Recept Nedeljka Vujovića iz Novog Sada