Sastojci:
4 veće pastrmke po 300 g
2 kašike seckanog lista celera
5 čenova belog luka
2 limuna
1 dl maslinovog ulja
mešavina začina
Preliv
1 veliki beli krompir
2 žumanceta
1 kašika soka od limuna
1 kašika jabukovog sirćeta
0,5 dl ulja, so
1 kašičica senfa
2 kašike soka od limuna
ISPROBAJTE I… Punjenu pastrmku na krompiru
Priprema:
1. Pastrmku očistiti i oprati a zatim je posoliti po ukusu.
2. Sjediniti sok od pola limuna, maslinovo ulje, sitno seckani list celera i beli luk. Dodati začine po ukusu i promešati. Pripremljenom smesom napuniti unutrašnjost pastrmke.
3. Preostali limun iseći na kolutove i rasporediti unutar utrobe pastrmke. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i složiti ribu. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumeni.
4. Krompir zajedno sa ljuskom obariti, a potom oguliti i izmiksati u blenderu. Dodati žumanca, sok od limuna, senf, jabukovo sirće, ulje i začine po ukusu pa miksati još minut da bi se smesa ujednačila.
5. Pečene pastrmke ostaviti da se prohlade, a zatim ih isfiletirati. Najpre oguliti kožicu ribe, potom odseći rep, te odvojti gornji deo fileta. Izvaditi središnju kost a donji deo fileta takođe očistiti od kožice.
Pripremu recepta u slikama tzv. korak po korak pogledajte na narednoj strani…