Start Deserti Rumene kiflice

Rumene kiflice

Clipboard18

Priprema:
1. Pomešati malo mlakog mleka sa smlačenom vodom i razmrviti kvasac sa kašičicom šećera. Ostaviti ga da nadođe.
2. Zatim u nadošli kvasac dodati kašičicu masti, so i šećer, pa postepeno i naizmenično dodavati brašno i preostalo mleko, sve dok se ne zamesi glatko testo koje se odvaja od prstiju.
3. Testo ostaviti da kisne dok ne udvostruči volumen.
4. Za to vreme pomešati mast sa šećerom dok mast ne pobeli, a zatim podeliti na dva dela.
5. Nakon toga nadošlo testo rastanjiti u pravougaonik i premazati ga polovinom pripremljenog premaza.
6. Poklopiti levu stranu do sredine, a zatim i desnu.
7. Gornji deo testa poklopiti do polovine, a zatim taj deo poklopiti donjim delom. (Postupak je kao priprema za lisnato testo).
8. Ostaviti testo da odstoji oko 15 minuta, a zatim postupak ponoviti još jednom i ostaviti ga da odstoji 15-20 minuta.
9. Uskislo testo rastanjiti na 4-5 mm debljine. Iseći testo na trake, a potom na kocke željene veličine.
10. Filovati pekmezom od kajsija, pa kocke samo preklopiti (ne pritiskati ivice) i to tako da gornji deo bude kraći (1-2 mm) od ivice kocke. (Na taj način postiže se efekat lisnatog testa).
11. Kiflice ređati u podmazan pleh, a potom ih ostaviti da odstoje dok se rerna ne zagreje na 220-250°C.
12. Pre pečenja kiflice premazati umućenim jajetom. Kiflice su gotove kada lepo porumene.

Recept Vesne Filipović iz Idvora
Recept
Vesne
Filipović iz
Idvora