Start Predjela Peciva Rumeno pecivo: Pogačice sa slaninom i sirom

Rumeno pecivo: Pogačice sa slaninom i sirom

Foto: Bakina Kujna
Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
120 ml mleka
40 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
120 g kačkavalja
120 g mesnate slanine
500 g mekog belog brašna
1 dl ulja
1 jaje
semenke suncokreta
so

Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko s izmrvljenim kvascem, kašičicom šećera i brašna. Dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. Slaninu iseći na kockice i propržiti, a potom je ocediti od suvišne masnoće. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U vanglicu sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, slaninu, kačkavalj i malo soli po ukusu. Ručno izmešati, postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm. Modlom u obliku cveta izvaditi pogačice. Poslagati ih na pleh obložen papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom i i posuti semenom suncukreta. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok blago ne porumene.