Bez supe, nema ručka! Ako ne stižemo radnim danima, onda je supa obavezna nedeljom. Svaka domaćica ima svoj recept za najukusniju supu, ali najviše volimo one mamine i bakine.
U supi se uživalo i pre nove ere, neki podaci pokazuju da je supa stara više od 8000 godina. Prve supe pravile su se u vreme kada je nastalo i prvo glineno posuđe. Reč supa je francuskog porekla, od reči “soupe”, ali utemeljena je kod Nemaca, od reči “Die Suppe”. Jede se u celom svetu i svaka zemlja ima svoju, nacionalnu.
Kod nas se najčešće kuva pileća. Zato se i nalazi na menijima svih restorana. Pileća supa se i istraživala, jer postoje dokazi da okrepljuje telo i leči od prehlade.
Volimo i supu sa knedlama i tu se najčešće pokazuje umeće domaćica. Ako ne volite svo povrće, jedite češće supu od povrća. Poješćete u slasti i ono povrće čiji ukus baš ne volite. Supa od povrća je odlična i za održavanje linije ili skidanje kilograma, jer ima vrlo malo kalorija.
Za pravu supu, kažu stari majstori kuhinje, potrebno je tri vrste mesa. Kakvu god da pravite i volite, jedite je što više. Mnoge poznate ličnosti pojedu nekoliko tanjira supe pre jela, pa onda ono što sledi ne mogu da jedu u velikim količinama. I eto, najjednostavnije dijete.
Autor: Life Content
Foto: Pinterest