Sastojci:
– 3 kg belog dela kore lubenice
– 6 kg šećera
– 3 limuna
– 1 šipka vanile
– voda po potrebi
Priprema
1. Jednu veću lubenicu ili dve manje oljuštiti, očistiti od kore i mesa tako da ostane beli deo. Zatim ga reckavim nožem iseći na kocke željene veličine.
2. U veću šerpu sipati vodu, staviti u nju kore od lubenica i kuvati dok ne proključa. Zatim kore procediti, baciti vodu i sipati novu. Isti postupak ponavljati osam puta.
3. Na kraju kore od lubenice ocediti i staviti u hladnu vodu. Ostaviti ih da se ohlade, a potom opet ocediti.
4. U veću šerpu staviti šećer, te sipati vodu, tek toliko da šećer ogrezne. Kuvati na umerenoj temperaturi dok ne počnu da se prave krupni mehuri.
5. Zatim dodati ohlađene kore lubenica, kolutove limuna i šipku vanile. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Sa površine skinuti penu, skloniti šerpu sa ringle i prekriti je vlažnom krpom. Ostaviti da prenoći dok se ne ohladi.
6. Tegle oprati i osušiti. Ohlađeno slatko sipati u tegle, prekriti celofanom i pričvrstiti gumicama.
Savet plus: Za slatko odaberite lubenicu sa debljom korom.