Start Deserti Šah torta

Šah torta

sah
Priprema:
Kore:
1. U posudi za mešanje umutiti belanca sa sokom od limuna i 100 g šećera.
2. Posebno umutiti žumanca sa 100 g šećera pa dodati belanca i lagano promešati varjačom.
3. Na kraju sipati brašno, kakao i prašak za pecivo te lagano promešati. Smesu podeliti na 3 dela i ispeći kore u plehu obloženom papirom za pečenje na 180 °C. Dve kore iseći u obruče.

Fil:
1. Razmutiti 12 kašika brašna sa 2 dl mleka i 200 g šećera. Preostalo mleko staviti da se kuva pa kad provri zakuvati prethodno umućenu smesu. Ostaviti da se ohladi.
2. Margarin umutiti sa izrendanom korom od 2 pomorandže i sokom od jedne te sjediniti sa prohladjenim filom.
3. Tortu filovati u kalupu sledećim redosledom: cela kora, fil, najveći obruč, fil, manji obruč, fil, krug. Premazati filom te redjati obruče suprotno od prethodnih. Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljeni materijal.
4. Tortu premazati filom i ostaviti u frižideru da se dobro stegne. Ukrasiti po želji.

Recept Slađane Grozdanović iz Sombora
Recept Slađane Grozdanović iz Sombora