Sastojci:
pola šolje (od 2 dl) belog pirinča
pola šolje braon pirinča
1 zelena salata
2 srednja krastavca
2 crvene paprike
1 ljuta paprika
100 g dimljenog sira
1 šaka indijskih oraha
100 g majoneza s jogurtom
maslinovo ulje
1 limun
so, biber
Priprema:
1. Skuvati pirinač u posebnim šerpicama prema uputstvu sa pakovanja (braon pirinač se kuva duže).
2. Za to vreme odvojiti listove salate, dobro oprati pod mlazom hladne vode, pa iseći na trake.
3. Krastavac ne ljuštiti nego ga dobro izribati i preseći napola. Izvaditi središnji deo sa košticama i iseći na debljinu od 5 mm.
4. Crvenu papriku oprati i očistiti od koštica, pa iseći na tračice. Ljutu papriku veoma sitno iseći.
5. Obe vrste pirinča dobro procediti od suvišne tečnosti, a zatim staviti pod mlaz hladne vode.
6. Sipati u posudu i dodati isečeno povrće.
7. Zatim dodati dimljeni sir isečen na kocke, te posoliti i pobiberiti po ukusu.
8. Preliti maslinovim uljem i nacediti sok limuna.
9. Dobro promešati kako bi se sastojci sjedinili, a zatim servirati u tanjire.
10. Odozgo posuti indijskim orasima, te išarati majonezom s jogurtom.