Foto: Ivana Pešić
Priprema: 30 min.
Pečenje: 45 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 300 g brašna
* 100 g šećera
* 125 g margarina
* 3 žumanceta
* 1/2 praška za pecivo
* 1 kašika pavlake
Za fil:
* 5 jabuka
* 200 ml vode
* 100 g šećera
* 7 g cimeta u prahu
* 2 vanil-šećera
Za šam:
* 3 belanceta
* 6 kašika šećera u prahu
Priprema:
1. Za pripremu fila jabuke oguliti, očistiti i izrendati, a potom ih sjediniti sa šećerom i vodom. Dinstati na umerenoj temperaturi dok voda ne uvri.
2. Skloniti s ringle pa dodati cimet i vanil-šećer te promešati.
3. Za pripremu kore u posudi sjediniti omekšali margarin, šećer, žumanca i pavlaku, te dobro izmešati.
4. Postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo.
5. Umešeno testo istanjiti oklagijom. Pleh obložiti papirom za pečenje i preneti u njega testo. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 10 minuta. Potom tepsiju izvaditi iz rerne, pa preko testa rasporediti fil od jabuka i vratiti u rernu da se peče još 15 minuta.
6. Posebno pripremiti šam. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer u prahu.
7. Pleh ponovo izvaditi iz rerne, te fil od jabuka premazati šamom od belanaca i vratiti u rernu da se peče još 20 minuta.
Recept Ivane Pešić iz Niša