Sastojci:
za koru
– 7 belanaca
– 7 kašika šećera
– 7 kašika ulja
– 7 kašika brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 dl mleka
za fil
– 300 g mešanog šumskog voća
– 5 kašika šećera
– 10 g želatina
– 3 dl slatke pavlake
za šne
– 5 belanaca
– 10 kašika šećera
Priprema
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne rastopi.
2. Potom dodati ulje i kratko mutiti mikserom. Nakon toga dodati mešavinu brašna i praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 15 min. Pečeni rolat odvojiti od papira za pečenje i uviti u vlažnu krpu.
Fil:
1. Voće izmiksati te sjediniti sa šećerom i kuvati dok se ne zgusne.
2. U ohlađeni zgusnuti džem dodati šlag od slatke pavlake i nabubreli želatin pa promešati.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru odmotati i poprskati mlekom, a zatim je premazati filom od voća i urolati.
2. Posebno pripremiti šam. Izdvojiti 12 kašika šećera i preliti ih vodom da ogreznu te kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup. Belanca umutiti u čvrst sneg, a potom postepeno dodavati 5 kašika šećera uz neprestano mućenje mikserom. Kada se šećer otopi, polako dodavati prohlađeni sirup uz neprekidno mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
3. Rolat premazati pripremljenim šamom.
Uživajte!
D.S.