Start Deserti Sarajevska torta

Sarajevska torta

Clipboard22

Priprema:
Kore:
1. Umutiti jaja i mast, pa dodati mleko i prašak za pecivo.
2. Potom, postepeno dodavati brašno dok se ne dobije meko i glatko testo.
3. Testo podeliti na 26 jufki i svaku ukrug rastanjiti oklagijom što tanje, te peći na prevrnutom plehu u zagrejanoj rerni na 180-200 °C dok ne porumeni (oko 10 min.).
Fil:
1. Jaja umutiti sa 5 kašika šećera i brašnom i dodati 4 dl mleka.
2. U većoj šerpi ostaviti da proključa 1 l mleka sa 500 g šećera, pa ukuvati smesu sa jajima, te mešati dok se ne zgusne.
3. Pred kraj dodati izlomljenu čokoladu i mlevene orahe, sve lepo izmešati, pa kad se čokolada otopi, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. U okruglom kalupu ređati i filovati kore. Na poslednju koru ne stavljati fil.
2. Tortu ostaviti da odstoji dok kore ne omekšaju.

Recept Gabrijele Cvetković iz Surdulice
Recept Gabrijele
Cvetković iz
Surdulice