Start Deserti Šarena pita

Šarena pita

sarena pita
Priprema:
Medene kore:
1. U odgovarajućoj posudi miksati mast dok ne pobeli. Dodati šećer, jaje, med i mleko, te mutiti da se istopi šećer.
2. Potom umešati brašno i sodu bikarbonu, pa zamestiti testo. Ostaviti ga da odstoji 20 minuta, a zatim ga podeliti na 2 dela.
3. Prevrnuti četvrtastu tepsiju i obložiti je aluminijumskom folijom. Pre stavljanja folije poprskati tepsiju vodom, lakše će se folija zalepiti i neće se pomerati.
4. Oklagijom razvući 2 kore i peći ih na 200 °C dok ne porumene.

Piškota:
1. Odvojiti belanca od žumanaca, a zatim umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Potom dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći.
2. Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo, dobro sjediniti pa uliti u podmazan pleh i peći na 200 °C dok ne porumeni.

Fil:
1. Odvojiti potrebnu količinu mleka pa razmutiti šećer sa brašnom, a preostalo mleko ostaviti da provri.
2. Dobro promešati i zakuvati u ključalo mleko. Mešati dok se ne zgusne, pa skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno ulupati margarin, te ga sastaviti sa ohlađenim kremom.

Finalni postupak:
1. Pitu filovati na sledeći način: medena kora, fil, piškota, fil, medena kora, fil.
2. Po želji, pitu posuti kokosovim brašnom.

Recept Andrijane Mitru iz Bačke Palanke
Recept Andrijane Mitru iz Bačke Palanke