Start Deserti / Torte i kolači Šareni medenjaci

Šareni medenjaci

Clipboard20

Priprema:
1. Sodu bikarbonu preliti mlekom.
2. Jaja i 2 žumanceta varjačom promešati sa šećerom i začinom za medenjake.
3. Med lagano zagrejati, pa ga pomešati sa prethodnom smesom. Zatim dodati margarin (isečen na kocke), a potom i mleko sa sodom bikarbonom.
4. Na kraju polako umešati brašno i mesiti sve dok se ne umesi glatko testo.
5. Testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti ga da odstoji u frižideru 24 sata.
6. Sutradan testo razviti na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 3-4 mm, pa modlama vaditi željene oblike.
7. Medenjake poređati u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C 5-7 minuta dok ne dobiju lepu, rumenu boju.
8. Gotove medenjake ostaviti da se ohlade.
9. Za to vreme pripremiti glazuru: nekoliko puta prosejati šećer u prahu pa ga umutiti sa belancetom. Mutiti 15-20 minuta, sve dok smesa ne postane bela i gusta.
10. Zatim dodati po kašičicu gustina, sirćeta i soka od limuna.
11. Po želji smesu podeliti na više delova i obojiti prehrambenim bojama. Svaku smesu sipati u kese za zamrzivač, pa na kesi odseći manju rupicu na ivici i šarati medenjake po želji.
12. Ostaviti medenjake da se boja osuši, te ih čuvati u limenoj kutiji za keks. Najbolji su kad odstoje.

Recept Erike Čabai iz Malog Iđoša
Recept Erike Čabai
iz Malog Iđoša