Šaragarepa je bila ljubičaste boje – Šargarepu kakvu danas poznajemo nastala je u 17. veku. Pre toga rasle su u ljubičastoj, beloj i žutoj boji. Tadašnja šargarepa sadržala je pigment anthocianin koji je ujedno i uzročnik ljubičaste boje. Savremena narandžasta šargarepa nije bila kultivisana sve dok je holandski uzgajivači u drugoj polovini 16. veka nisu dobili ukrštanjem semena ljubičaste, bele i žute šargarepe. Od tada datira slatka, narandžasta vrsta povrća koju rado konzumiramo.
Zbog čega beli luk uzrokuje loš zadah? – Postoji nekoliko uzorčnika lošeg zadaha koje uzorkuje luk, ali osnovni leži u sumpornim jedinjenjima koja se u njemu nalaze. Prilikom jela, ta jedinjenja dolaze direktno u usta, uspostavljajući dalje kontakt sa već postojećim mikroorganizmima i bakterijama unutar usne duplje (koja su već zaslužna za loš zadah), što dodatno pogoršava problem.
Narandžasta boja je ime dobila po voću – Iako postoji verovanje da je pomorandža ime dobila po narandžastoj boji, ipak je suprotno. Na osnovu ploda omiljena boja mnogih nosi ime narandžasta. Evo i kako – Reč narandžasta uvedena je u engleski jezik iz španskog “naranja” , koja dolazi od sanskritske reči “naranga” što doslovno znači pomorandžino drvo. U ranom 16. veku posetepeno je otpočela upotreba reči narandžasta koju danas korisitmo za ime boje.
Izvor: Naxi.rs