Saška Karan je pevačica koja je najveću popularnost doživela devedesetih godina prošlog veka. Bila je jedna je od učesnica popularnog rijaliti šou programa Farma koji se emituje na TV Pink. Važila je za jednu od najlepših pevačica na estradi, a da je i dalje atraktivna žena pokazala je tokom svog učešća na Farmi. Njeni najveći hitovi su “Srce puno baruta” i “Daću, daću nego šta ću”. Udata je ima jednu ćerku, studentkinju na odseku fizike na PMF-u u Beogradu.
Uverili smo se u kulinarske majstorije ove lepe slavonke gledajući je na Farmi, te smo poželeli da sa njom porazgovaramo i zamolimo je da nam otkrije svoje male kuhinjske majstorije specijalno za našu rubriku “Restoranski vodič”. Na naše zadovoljstvo pristala je.
Pitali smo Sašku da li uživa u pripremi hrane kod kuće ili je to za nju napor. Poznata pevačica je kao iz topa rekla: “Obožavam da kuvam, veliki sam gurman i to moram da naglasim. Zaista uživam u pripremi hrani, nemam kućnu pomoćnicu. Sve sama radim i volim što je tako. Kuhinja je moje carstvo u kome ja vladam”.
Dotakli smo se detinjstva koje je poznata pevačica provela u Slavoniji. Zamolili smo je da nam otkrije koja to jela, ukusi i arome nju najviše podsećaju na detinjstvo.
“Šufnudle su jelo iz mog detinjstva koje pamtim i mislim da će mi zauvek ostati u sećanju kao nešto što me veže i podseća na taj period moga života. Moja mama ih je pravila i to vrhunski. U pitanju su valjušci od testa i krompira, koji se urolnaju i prže na ulju ili masti. Veoma jednostavno za pripremu: Posolite vodu i stavite je da proključa. Ubacite šufnudle u ključalu vodu i kuvate ih oko pola sata, odnosno, dok ne isplivaju na površinu. Vodite računa da se šufnudle ne zalepe za dno šerpe kad ih ubacite u ključalu vodu. Ako se to ipak desi, samo ih „odlepite“ varjačom. Drugo jelo koje bih izdvojila su taške sa pekmezom. Nešto slatko ko voli, veoma lako se priprema: Od brašna i jaja umesite testo kao za rezance. Po potrebi možete dodati vode, da testo ne bi bilo pretvrdo. Takođe, ako volite mekše testo možete smanjiti količinu jaja i dodati malo više vode. To je već stvar ukusa, odnosno po želji domaćice. Ja više volim testo koje posle kuvanja neće biti previše mekano. Umešeno testo razvucite tanko oklagijom ili mašinom za testo. Isecite kvadrate veličine 5×5 cm (otprilike). Na svaki deo testa stavite po kašikicu pekmeza. Testo dijagonalno presavijte da dobijete trougliće, a krajeve dobro pritisnite prstima ili viljuškom kako bi se zalepili i kako fil ne bi iscurio prilikom kuvanja. Taške kuvajte u vodi u koju ste dodali malo ulja, tako što ćete u kipuću vodu ubacivati po nekoliko komada i kada isplivaju na površinu izvadite ih rešetkastom kašikom u cetku da se dobro ocede. Nije dobro sve zajedno da kuvate jer postoji mogućnost da se taške slepe. Ovako jeste malo pipavije i sporije, ali je bolje. Uživajte…”
Moderan i brz način života nas prisiljava da hranu pripremamo u kratkom roku jer smo uvek u nekoj jurnjavi. Saška je sa nama podelila par saveta kako na brzinu da spremite lep ukusan i zdrav obrok za sebe i porodicu..
“Ono što imate u stanu iskoristite na najbolji mogući način. Uzmite praziluk i sitno iseckajte, sve to zalijete jajima i posolite, dok se to krčka u tiganju. Uzmite sve što imate od povrća u frižideru i stavite da se bari, dodajte još crni i beli luk, celer, sve to u vodu. Kada prokuva dodate kašiku pavlake sa brašnom i zalijete. Imate lepu belu čorbu punu povrća i vitamina + glavno jelo jaja sa prazilukom. Probajte dopašće vam se, povoljno i brzo…”
Omiljena jela, hrana, kuhinja…
“Već sam naglasila da sam gurman. Mnogo volim našu domaću kuhinju, veliki sam mesojed. I zaista uživam u hrani. Obožavam našu domaću prasetinu kada je lepo posoljena i da je malo masnija. Domaće čvarke obožavam, pravi kulen, kobasice onako domaćinski pripremljene kako se nekad radilo u vreme svinjokolja kod mene u Slavoniji. Nisam verna samo jednoj vrsti hrane ili kuhinje. Naprotiv volim da eksperimentišem sa ukusima i ne libim se da probam razne specijalitete koji su drugima možda čak i neprihvatljivi. Imala sam prilike da jedem odlično pripremljene puževe u sosu od belog luka, bili u izvrsni. Volim sve plodove mora, ribe, škampe, volim da jedem i žablje batake. Nisam do sada imala priliku ali imam veliku želju da probam meso zmije. To je veliki delikates u pojedinim delovima sveta”.
Omiljeni restoran gde rado ručate sa porodicom i prijateljima?
“Mnogo mi se dopada u Beogradu: Sinđelić, Franš i Malo Korzo. Kada sam u Korzu najviše volim da naručim pileću džigericu zamotanu u slaninicu. Inače mnogo volim iznutrice. Od čorbi mi je teleća na prvom mestu. Spomenula bih i riblji restoran Baja u Beranskoj ulici br. 2, oni imaju zaista odličnu uslugu i pripremaju rečnu ribu na sto načina, posebno bih izdvojila dimljenog šarana, to je zaista vrhunski delikates uz pravo vine ugođaj koji ćete pamtiti. Za ljubitelje takvog zalogaja, toplo preporučujem”.
Omiljeni slatkiši?
“Desert je obavezan deo mog obroka i bez čokolade to ne može da prođe. Često pravim doboš i čokoladnu tortu, te dve su mi omiljene. Možda ova čokoladna malo više”.
Koja je tajna vaše vitke linije i lepog izgleda?
“Zahvalna sam pre svega mojoj porodici od koje sam nasledila odličan genetski kod. Kod mene u familiji nema debelih. Trenutno ne vežbam, jesam ranije prilikom snimanja albuma i pred važnije nastupe. Sada se trudim da kad god imam priliku pešačim i da sam stalno u pokretu. To mi pričinjava zadovoljstvo i trudim se da budem što više aktivna”.
Savet za naše čitaoce:
“Svima ponekad dođe žuta minuta ili im padne mrak na oči. Mene u tim trenucima leči moja porodica, ćerka. Radujem se njenim uspesima. Utočište i duhovni mir tražim u crkvi – manastiru. Često posećujem manastir koji je u blizini moje kuće i to mi prija. Ukoliko nemate priliku da posećujete verske objekte ili se ne vidite u tome, onda je možda bolje ponekad se malo povući i “iskulirati” sam sa sobom u tišini i toplini svoga doma, pa se onda vratiti redovnim obavezama i ljudima. Važno je da pomognete sebi, jer zdravlje nije sve u životu. Ali bez zdravlja sve je ništa”.
Autor: Dejan Ajduković, Life Content
Foto: navidiku.com, www.beoclick.com, Life Content