Start Zanimljivosti Saveti iskusnih somelijera za maksimalno uživanje u vinu!

Saveti iskusnih somelijera za maksimalno uživanje u vinu!

04_620x0
Dobri poznavaoci vina tvrde da svaka sorta ima svoju “priču” i da zahteva pravilno kombinovanje sa hranom kako bi vam “dozvolila” da u njoj maksimalno uživate. Roze vina, na primer, važe za blaža, pa se najbolje kombinuju sa laganijim obrocima i dezertom. Uz crvena mesa piju se vina sa višim procentom alkohola, dok riba “traži” posebne sorte… Ali, ako pretpostavimo da ste se informisali koje vino ide sa određenom hranom, evo još nekoliko saveta iskusnih somelijera, kako biste u vinu maksimalno uživali:

* Čaša treba da bude od tankog stakla, bez aplikacija i uvek treba da je držite za dršku, nikad za telo, kako ne biste menjali temepraturu vina. Bela se uvek serviraju na temperaturi od 9-14C, crvena od 15-20C, a penušava od 8-10C. Stara vina potrebno je otvoriti bar sat vremena pre serviranja kako bi vino dobilo kiseonik, a eventualni talog ostao u boci.

* Vino se pije malim gutljajima da bi sva čula bila angažovana. Vina treba menjati u toku obroka, ako se menja vrsta hrane.

* Vino neće izvetriti ako u čep stavite šibicu, pa je zapaljenu, zajedno sa čepom stavite u grlić i zapušite bocu. Goreći u boci šibica će prorediti kiseonik, a vino će sačuvati ukus i aromu.

* Kako vas vino ne bi “uhvatilo”, posebno ako je jače, popijte čašu mleka. To smanjuje brzinu apsorpcije alkohola. Dok pijete vino povremeno uzmite malo vode, jer to sprečava dehidraciju organizma koju alkohol izaziva. Gazirana pića imaju potpuno suprotan efekat, odnosno ubrzavaju resorpciju alkohola u krv.

Izvor: Novosti