Kako napraviti što zdraviji sladoled?
#1 Voće kao što su banana i avokado daju dobru “podlogu” sladoledu bez mnogo kalorija.
#2 Upotreba kokosovog ili bademovog mleka smanjuje količinu masnoće kao i šećera u sladoledu.
#3 Jogurt (nemasni, npr. Ella) takođe smanjuje masnoću, kremaste je teksture, a sadrži mnogo proteina, vitamina i minerala koji su neophodni u ishrani.
#4 Stevija (niskokalorijska zamena za šećer iz istoimene biljke) odlična je zamena za veoma štetni beli šećer, a uvek možete dodati slatkasto sveže ili suvo voće (kajsije, banane).
#5 Pošto deca vole sladoled na štapiću, postoje razni kalupi koji olakšavaju njegovo pravljenje kod kuće.
Osnovni i jedini sastojak za ove sladolede može da bude voće. Kada se voće iscedi i stavi u kalupe, dobija se ledena poslastica sličana sladoledu “Rumenko”, ali bez i jednog zrna kristalnog šećera.
RECEPT PLUS
Viktorija Bekam preporučuje sladoled
Bez obzira na to koju vrstu sladoleda pravite kod kuće, on će uvek biti zdravija i nutritivno bolja opcija od kupovnog.
Za decu je sladoled dobar izbor za užinu jer može da sadrži voće mnogo vitamina i mlečne proizvode koji obiluju kalcijumom.
Uživajte!
D.S.