Verovatno gotovo svi znate za špagete bolonjeze, najčešći način pripremanja paste na svetu. Ali, to je samo jedna u beskrajnom nizu mogućnosti…
Postoje tri osnovna pravila kojih se morate pridržavati pri kuvanju prave italijanske paste:
Prvo: kuvanje paste istovremeno podrazumeva i kuvanje sosa/preliva. Dok se kuvanje same testenine praktično sastoji iz samo jednog koraka (ubacite špagete u kipuću vodu), pravljenje preliva može biti komplikovaniji poduhvat.
Drugo: svaka vrsta špageta ima svoje vreme kuvanja (obično istaknuto na pakovanju), koje morate poštovati. Italijani vole pastu “al dente”, što će reći – malo tvrđu. To se postiže kuvanjem tačno određeni period vremena. Naravno, uvek možete eksperimentisati i odrediti svoje “idealno vreme”.
Treće: ne stavljajte kečap u pastu! Ponavljamo: nema kečapa. Kečap nikada!!!
Dakle, vreme je da krenemo sa pripremom klasične italijanske paste… Napunite šerpu vodom i kuvajte dok ne provri. Nakon toga dodajte so. Prava količina soli zavisi od ukusa, pa je potrebno malo eksperimentisati u početku. Zašto treba dodati so nakon što voda provri? Jednostavno – slanoj vodi treba više vremena da provri.
Nakon što ste dodali so, sačekajte oko pola minuta, a potom ubacite špagete. Obavezno ih stavite u ključalu vodu, nikako pre, jer ćete u protivnom sve upropastiti.
Sačekajte da se testenina skuva (kuvajte onoliko koliko je napisano na pakovanju) i mešajte da se ne bi zalepila za dno šerpe. Dakle, kuvanje paste je jednostavno i tu nema tajni. Ali, postoji jedan trik. Minut pre nego što je kuvanje paste završeno, sipajte dve supene kašike sosa koji (razumljivo) pripremate uporedo sa testeninom, u šerpu, a potom pastu ubacite u posudu u kojoj pripremate sos i kuvajte još onaj minut koji vam je preostao.
Pustite testeninu da se ohladi minut do minut i po, a potom je servirajte. I to je to, prava italijanska pasta.
Izvor: Mondo
Foto: freedigitalphotos.net