Start Deserti Torte Savršena čokoladna torta

Savršena čokoladna torta

DH
DH

Sastojci:
za koru
– 4 jajeta
– 200 g šećera u prahu
– 2 vanil-šećera
– 200 g putera
– 100 g mlevenih badema
– 3 kašike ruma
– 120 g čokolade u prahu
– rendana kora od jednog limuna
– 1 prašak za pecivo
– 3 kašike džema od kajsija
za fil
– 4 žumanceta
– 4 jajeta
– 100 g šećera
– 2 vanil-šećera
– 400 g čokolade za kuvanje
– 500 ml slatke pavlake
za dekoraciju
– 100 g čokolade za kuvanje
– 50 ml slatke pavlake

Priprema
Kore:
1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati omekšali puter i miksati dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Potom dodati rum, rendanu koru limuna, mlevene bademe, prašak za pecivo i čokoladu u prahu, pa polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 20 min.
Fil:
1. Sjediniti jaja, žumanca i šećer, pa kuvati na pari uz neprestano mešanje oko 8 min. Zatim dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne rastopi.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati u ohlađeni fil od čokolade i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru vratiti u kalup za tortu, te je premazati džemom od kajsija.
2. Potom sipati fil od čokolade, poravnati i ostaviti da se stegne.
3. Posebno rastopiti čokoladu za kuvanje sa slatkom pavlakom, pa preliti preko stegnutog fila. Gotovu tortu dekorisati po želji.

Uživajte!
D.S.