Sastojci:
za kore
– 20 belanaca
– 40 kašika šećera
– 2 kašike sirćeta
– 6 kašika mlevenog keksa
– 300 g seckanih oraha
za fil I
– 2 pudinga od vanile
– 4 dl vode
– 100 g šećera
– 50 g praška za šlag
– 250 g margarina
– 250 g prženih mlevenih lešnika
za fil II
– 300 g mlevenih oraha
– 150 g šećera
– kora od limuna
– 2 dl vode
za fil III
– 20 žumanaca
– 20 kašika šećera
– 200 g čokolade
– 250 g margarina
– 150 g seckanih prženih lešnika
za fil IV
– 300 g mlevenog keksa
– 2 dl mleka
– 200 g šećera u prahu
– 4 žumanceta
– 250 g margarina
– 50 g neumućenog šlaga
– 200 g seckanih oraha
– 200 g suvog grožđa
– 100 g seckane čokolade
za glazuru od čokolade
– 200 g čokolade
– 5 kašika ulja
Priprema
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 10 belanaca u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mu?enje postepeno dodavati 20 kašika še?era i 1 kašiku sirćeta.
2. U umućenu masu umešati 3 kašike mlevenog keksa i 150 g seckanih oraha, te polako promešati.
3. Pripremljenu masu sipati u okrugao pleh obložen papirom za pečenje, pa sušiti na 150 stepeni C 45 minuta. Na isti način od preostalog materijala napraviti još jednu koru.
Fil I:
1. U dublju šerpu sipati vodu, te dodati šećer i staviti na ringlu da provri. Prašak za puding razmutiti sa malo vode, dodati u ključalu vodu i kuvati mešajući sve vreme kako bi se masa zgusnula.
2. Ostaviti masu da se ohladi, a potom dodati prašak za šlag i margarin, pa dobro umutiti mikserom. Na kraju dodati pržene lešnike i polako promešati.
Fil II:
1. Šećer ušpinovati sa vodom i dodati rendanu koru limuna. Pripremljenu masu preliti preko mlevenih oraha i dobro izmešati.
Fil III:
1. Žumanca umutiti sa šećerom i kuvati na pari mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i kuvati kako bi se otopila.
2. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi, a zatim dodati margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati lešnike i polako promešati.
Fil IV:
1. Mleveni keks preliti mlekom i dobro izmešati. Posebno umutiti žumanca, šećer u prahu, prašak za šlag i margarin, te dodati natopljen keks i dobro izmešati.
2. U pripremljenu masu dodati suvo grožđe, seckane orahe i čokoladu, pa polako promešati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup i premazati filom I, zatim naneti fil II, te preko njega ravnomerno rasporediti fil III i na kraju fil IV. Poslednji fil prekriti drugom korom i staviti u frižider da se stegne.
2. Stegnutu tortu preliti glazurom od čokolade (čokolada otopljena sa malo ulja).
Savet plus: Da bi se između filova videla jasna granica, potrebno je sačekati da se dobro stegnu pre početka filovanja.
Uživajte!
D.S.