Sastojci:
Testo
500 g brašna
½ kašičice soli
20 g kvasca
250 ml toplog mleka
1 jaje
100 g rastopljenog putera
Fil
200 g maka
100 g šećera u prahu
½ limuna (kora)
1 vanil-šećer
½ kašičice cimeta
100 ml vrelog mleka
Premaz
1 jaje (žumance)
1 kašika mleka
Priprema:
Testo
1. U mleku rastvoriti kvasac sa šećerom i ostaviti da zapeni.
2. Brašno i so dobro promešati, dodati jaja, kvasac i puter pa zamesiti testo pogodno za rad. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste.
Fil
1. Mak pomešati sa šećerom u prahu, korom limuna, vanil-šećerom i cimetom pa preliti mlekom i dobro promešati da ne bude grudvica.
Finalni postupak
1. Rastanjiti testo na brašnom posutoj povržini na debljinu 0.5 cm.
2. Polovinu testa premazati pripremljenim makom pa prekriti drugom polovinom testa.
3. Krajeve dobro pritisnuti da se spoje a zatim seći trake širine oko 5 cm. Sredinu svake tračice zarezati ali voditi računa da krajevi ostanu čitavi. Tako pripremljeno testo uvrnuti par puta na unutrašnju stranu, da se formira što sličniji oblik pletenici.
4. Poređati na pleh obložen papirom za pečenje, prekriti i ostaviti petnaestak minuta da narastu.
5. Premazati umućenim žumancetom sa malo mleka i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 30 minuta tj. dok testo ne porumeni.