Proučavajući istoriju, saznajemo da su čak i drevni Egipćani jeli mleveno meso i da su kroz vekove mnogi narodi oblikovali meso u razne oblike i nazivali ih različitim imenima. Poznato je da su Mongoli tokom vladavine Džingis kana i mnogih vojnih pohoda, praktikovali da stavlaju meso ispod sedla i tako ga tokom jahanja određeno vreme smekšavaju. Pošto su konjanici bili primorani dugo da jašu, nakon određenog vremena meso bi se raspalo i postalo lakše za konzumiranje. Naravno, treba napomenuti da su vojnici ovakvo meso jeli sirovo.
U ranom 18. veku, ekspanzijom globalne trgovine, nemački pomorci su tokom svojih putovanja po Aziji zapazili ovakav način pripreme mesa za upotrebu i svidela im se ideja omekšalog mesa. Oni su ideju doneli kući u Nemačku preko Hamburga, jedne od glavnih luka u to vreme.
Kad su nemački doseljenici počeli naseljavati tlo Amerike i doneli svoj recept, nije prošlo mnogo vremena kad su ljudi počeli dodavati svoju „notu“ ovom načinu pripreme mesa. S obzirom na to da su izvorno Nemci doneli ove pljeskavice u Ameriku, oni su ga tako i nazvali „hamburško meso“ ili „hamburger“ što je naziv za stanovnika Hamburga.
Smatra se da je prvi poznati hamburger u današnjem obliku sa mlevenim mesom izradio Čarli Nagrin i predstavio ga na sajmu 1885. godine u Sejmouru, Viskonsin.
Izvor: gastrofan