Sastojci:
– 1kg trešanja
– 300g brašna
– 150g maslaca
– 250g šećera
– 2 jajeta
– prstohvat soli
– voda
Priprema
Trešnje oprati i očistiti od peteljki i koštica. Staviti ih u plitki, širi lonac i dodati 200g šećera i malo maslaca. Kuvajte na sasvim laganoj vatri 20 minuta. U drugoj posudi izmešati brašno, 50g šećera, prstohvat soli i maslac (koji ste ostavili da omekša).
Sve izraditi prstima i dodati jaja koja ste prethodno umutili miksetom sa sasvim malo hladne vode, tek toliko da testo postane dovoljno mekano ga oblikujete u kuglu.
Testo omotati plastičnom folijom i ostaviti sat vremena u frižideru. Razvaljati testo na debljinu pola centimetra u pleh. Prepoloviti nožem i na jednu polovinu staviti trešnje koje su se skuvale u gusti umak a zatim zaviti. Isto to uraditi s drugom polovinom testa. Premazati rastopljenim maslacem i peći 35 minuta u pećnici na 180 stepeni.
D.S.