Start Odabrani recepti Sezonski recepti – 10 recepata sa graškom

Sezonski recepti – 10 recepata sa graškom

A post shared by lezzet-i_ask (@lezzeti_ask) on

  • 40 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

300 g kora za pite
Premaz
¼ šolje ulja
½ šolje mleka
1 jaje
Punjenje
150-200 g kuvanih pilećih grudi
bareno povrće
(grašak, šargarepa)
Bešamel sos
1 vrhom puna kašika putera
1 kašika brašna
1 ½ šolja mleka
so
Posipanje
kačkavalj

Priprema:

Bešamel
1. Na umereno ugrejanom tiganju razgrejati puter. Dodati brašno i propržiti uz neprekidno mešanje, vodeći računa da brašno ne promeni boju.
2. Uz stalno mešanje, u tankom mlazu dodati mleko i mešati sve dok smesa ne počne da se zgušnjava. Skloniti sa vatre i začiniti prema ukusu.
Punjenje
1. Pileće meso usitniti, dodati bareno i dobro oceđeno povrće, začiniti i promešati.
Premaz
1. Jaje umutiti, dodati ulje i mleko, pa sjediniti sastojke.
Finalni postupak
1. Kore oblikovati u kružni oblik (iseći višak) i podeliti na dva dela.
2. Svaku koru premazati jajetom, uljem i mlekom, pa tako ređati po 4-5 listova.
3. Zrakasto iseći na četiri ili osam (za mini-zalogaje) delova, pa rolati i uviti kako je prikazano.
4. Ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
5. U čamčiće dodati fil i preliti bešamelom, a zatim posuti rendanim kačkavaljem.
6. Peći u ugrejanoj pećnici na 180ºC oko 20 minuta tj. dok ne dobije zlatnorumenu boju.
7. Izvaditi iz pećnice i poslužiti dok je toplo.