Sastojci:
– 2 kg aronije
– 1l vode
– 1 kg šećera
– sok od 1 limuna
Priprema:
1. U veliku šerpu staviti vodu i šećer da provri,dodati oprane i očišćene bobice aronije, pustiti da ponovo provri,zajedno sa bobicama,dok čekate da provri,varjačom pritiskati bobice da popucaju i ispuste sok.
Kad provri, kuvati samo minut-dva, skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Ohlađenu smesu sipati u cediljku, ako treba iz nekoliko puta i ostaviti da se potpuno voće ocedi od tečnosti.
3. Kad ste svo voće procedili, procediti još jednom kroz cediljku, na koju sta stavili čistu gazu ili filter za kafu i sipati nazad u šerpu ili lonac i pustiti da se kuva desetak minuta, dodati sok od 1 limuna i sve dobro izmešati.
( Bobice koje su ostale posle ceđenja soka, nemojte bacati, od njih se može napraviti džem…o tome u sledećem postu )
4. Flaše oprati i sterilisati ih i u zagrejane flaše sipati vruć sok.Zatvoriti flaše,ostaviti da se potpuno ohlade i čuvati ovaj sok na tamnom i hladnom mestu.
5. Od ove količine trebate dobiti oko 1.75 l do 2 l sirupa.
6. Ja sam dobila 3 flaše od po pola litre i još malo ekstra.
7. Ovakav sirup rastvoriti sa vodom ili mineralnom vodom i piti,količinu odredite sami, neko voli više sirupa od vode, neko manje.
Izvor: Coolinarika.com