Priprema:
1. Praziluk, crvenu papriku i tikvicu očistiti i iseći na kockice, a šunkaricu takođe iseći na kockice.
2. Šargarepu i trapist izrendati na krupno rende, a pelat paradajza izmiksati.
3. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati šargarepu i papriku te i njih kratko propržiti. Potom dodati tikvice i pržiti ih dok ne omekšaju.
4. Zatim dodati šunkaricu i pelat paradajza pa začiniti po ukusu. Nastaviti sa dinstanjem na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Posebno otopiti margarin te dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati polovinu
trapista i začine po ukusu.
6. Testeninu u obliku školjki kratko prokuvati u ključaloj vodi. Kad omekša, ocediti je od suvišne tečnosti.
7. Pripremljenim filom napuniti testeninu.
8. U vatrostalnu posudu sipati sok od paradajza, a zatim poslagati punjene školjkice, preliti ih bešamelom i posuti preostalim sirom. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana