Start Glavna jela Povrće Skriveni krompir s ”lukavim” hlepčićima

Skriveni krompir s ”lukavim” hlepčićima

lukavi hlepcici

Sastojci:

Za skriveni krompir:
– 800 g krompira
– 2 šargarepe
– 100 g slanine
– 40 g putera
– 3 kašike brašna
– 3 dl supe (bujona)
– 1 čaša pavlake
– 1 kašičica origana
– soli po ukusu

Za ”lukave” hlepčiće:
– 350 g brašna
– ½ kesice praška za pecivo
– 2 kašike ulja
– 2 dl mlake vode
– 1 kašičica soli
– 1 glavica ljubičastog luka
– ulje (za premazivanje)

Priprema:

Skriveni krompir:
1. Krompir i šargarepu iseći na deblje kolutove, pa obariti u posoljenoj i pouljenoj vodi. Procediti i ostaviti sa strane.
2. Slaninu sitno iseckati, pa je propržiti u tiganju na puteru dok ne postane hrskava, a zatim je izvaditi na tanjir.
3. U istom tiganju kratko propržiti brašno, a zatim polako sipati supu i mešati dok se ne zgusne.
4. Dodati pavlaku pomešanu sa origanom. Posoliti po ukusu i promešati.
5. Na kraju dodati krompir i šargarepu i lagano mešati još nekoliko minuta. Skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Lukavi hlepčići:
1. U dublju posudu sipati vodu. Dodati sitno iseckan luk, so i ulje.
2. Zatim postepeno dodajući brašno pomešano sa praškom za pecivo umesiti testo, te ostaviti da odstoji 30 minuta.
3. Nakon toga, testo premesiti i podeliti na 5-6 jufki.
4. Svaki deo razvući, obe strane namazati uljem, pa 2-3 minuta grilovati na suvom i dobro zagrejanom tiganju.
5. Skriveni krompir sipati u tanjir, hlepčiće iskidati rukama i poslužiti.

Recept Jadranke Tot iz Jarkovca.

Arhiva: Pošalji recept