1 kg brašna
20 g kvasca
1 prašak za pecivo
500 ml mleka
3 kašičice šećera
1 jaje
250 g margarina
1 kašika soli
susam za posipanje
Fil
200 g margarina
300 g kačkavalja
300 g praške šunke
100 g kiselih krastavčića
origano po ukusu
Premazivanje
1 jaje
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom i 2 kašičice brašna, pa ostaviti da nadođe.
2. Polovinu brašna pomešati sa praškom za pecivo, posoliti a zatim sjediniti sa margarinom. Dodati jaje, a potom i nadošli kvasac.
3. Testo malo mesiti, pa postepeno dodavati preostalo brašno sve dok ne počne da se odvaja od prstiju. Zamesiti glatko testo, prekriti ga krpom i ostaviti da nadolazi oko sat vremena.
4. Za to vreme prašku šunku i kačkavalj narendati, a krastavce naseckati. Margarin ostaviti na sobnoj temperaturi.
5. Nadošlo testo podeliti na 2 dela (ponavlja se isti postupak dva puta), a potom svaki deo razviti oklagijom u pravougaonik na oko 1,2 cm debljine.
6. Tako razvijeno testo premazati omekšalim margarinom, po želji posuti origanom, te krastavcima, šunkom i sirom. Malo dlanovima utisnuti fil da se zalepi za testo.
7. Gornju trećinu testa uzdužno presaviti preko druge (srednje) trećine i isto uraditi i sa poslednjom trećinom.
8. Tako dobijenu jufku malo oklagijom razvuci da se bolje zalepi, a potom iseći popreko na uzdužne trake. Svaku traku po sredini zaseći i jedan kraj provući kroz prorez odozdo prema gore, a drugi odozgo prema dole. Na taj način dobiće se pletenica.
9. Sa drugim delom testa ponoviti isti postupka filovanja, preklapanja i pravljenja pletenice.
10. Pletenice slagati u podmazanu tepsiju obloženu papirom za pečenje, te svaku premazati razmućenim jajetom i posuti susamom.
11. Peći na 200°C 20-30 minuta, tj. dok ne porumene.