Sastojci:
400 g brašna
15 g kvasca
100 ml mleka
180 g kisele pavlake
250 g margarina
2 žumanceta
so
Premaz
1 žumance
Priprema:
1. Kvasac rastopiti u 50-ak ml toplog mleka i ostaviti da zapeni.
2. U prosejano brašno dodati so i promešati. Zatim, dodati kvasac, omekšali margarin isečen na listiće, žumanca, kiselu pavlaku i ostatak mleka, pa umesiti testo pogodno za rad (mesiti malo duže).
3. Pripremljeno testo rastanjiti na pobrašnjavljenoj površini (ili između dva lista papira za pečenje) na debljinu do ½ cm. Zatim, reckastim sekačem iseći na štanglice (dužine oko 7, a široke oko 1 cm).
4. Prebaciti u pleh za pečenje i premazati razmućenim žumancetom sa malo vode.
5. Peći u ugrejanoj pećnici na 180ºC oko 20 minuta tj. ne porumene. Pečene štanglice ostaviti u odškrinutoj rerni da se potpuno ohlade.