Sastojci:
– 250 ml mlake vode
– ½ kašičice šećera
– 40 g svežeg kvasca
– 50 g margarina
– 500 g brašna
– 1 kašičica soli
– susama ili lanenog semena po potrebi
– viršle ili salame po izboru
Priprema:
1. U malo mlake vode razmrviti kvasac sa šećerom i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa preostalom vodom i dodati so.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo postepeno dodajući preostalo brašno. Formirati jufku i ostaviti 30 minuta da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 13 kuglica.
4. Zatim svaku kuglicu rastanjiti i zaseći u krug na 6 mesta. U sredinu kruga staviti malo salame i zatvoriti ”latice”. Postupak ponoviti sa preostalih 11 kuglica. Poslednju, 13. kuglicu podeliti na 12 vrlo malih lopti i svaku staviti u sredinu svakog cvetića.
5. Cvetiće poređati u podmazan kalup za mafine, pa svaki pomalo premazati razmućenim margarinom i posuti susamom ili lanom.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 10 minuta, pa izvaditi i ponovo premazati sa malo margarina.
7. Vratiti u rernu na još desetak minuta.
Recept Jelene Rodić iz Borče.
Arhiva: Pošalji recept