Start Deserti Slatka i fina: Čudesna torta

Slatka i fina: Čudesna torta

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
4 jajeta
100 g šećera
1 vanil-šećer
50 g brašna
50 g gustina
100 g mlevenih oraha
1 kašika ruma
2 dl mleka
Za fil I:
4 jajeta
200 g čokolade
140 g šećera
1 vanil-šećer
50 g brašna
250 g margarina
2 kašike ruma
Za fil II:
5 dl slatke pavlake
150 g mlevenih oraha
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g margarina

ISPROBAJTE I… Rum-pitu

Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom. Dodati šam od belanaca i promešati.
3. U pripremljenu smesu dodati gustin, brašno, mlevene orahe i polako promešati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprečno preseći dva puta kako bi se dobile tri kore. Kore poprskati mešavinom mleka i ruma.
Fil I:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, vanil-šećer i brašno pa umutiti mikserom.
2. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i promešati. Pripremljenu smesu kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati malo ruma i penasto umućeni margarin te umutiti mikserom.
Fil II:
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i pomešati je sa mlevenim orasima.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade i naneti polovinu šlaga sa mlevenim orasima. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru otopiti sa margarinom i preliti preko torte.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net