Kašasti sok od dunje
Sastojci:
5 kg zrelih dunja
700 g šećera
1,5 l vode
1 limuntus
Priprema:
1. Dunje obrisati čistom grubom krpom, oprati, a zatim ih narendati na krupno rende i staviti u veću šerpu.
2. Posebno sjediniti šećer i vodu, te kuvati dok ne počnu da se prave mehurići.
3. Topao šećerni rastvor preliti preko rendanih dunja, pokriti čistom salvetom i ostaviti da prenoći na hladnom mestu.
4. Dunje sutradan propasirati. Dobijeni sok staviti u čistu šerpu i kuvati dok ne proključa, ostaviti ga da se krčka kratko vreme.
5. Flaše dobro oprati, osušiti i zagrejati. Sipati u njih vreo sok i zatvoriti celofanom i gumicom.
6. Veću plastičnu posudu obložiti starim ćebetom, poslagati u nju pripremljene sokove i prekriti krajevima ćebeta.
7. Utopljene sokove ostaviti da se ohlade, a potom ih odložiti na suvo i hladno mesto.