Sastojci:
250 g lisnatog testa
Za fil:
6 krupnih jaja
7,5 dl vode
7,5 dl mleka
250 g šećera
250 g oštrog brašna
4 vanil-šećera
3 dl slatke pavlake
Za glazuru:
120 g čokolade
120 ml slatke pavlake
ISPROBAJTE I… Krempita sa jagodama
Priprema:
1. Lisnato testo istanjiti oklagijom na debljinu od 3 mm kako bi se dobio pravougaonik veličine tepsije. Suvišne krajeve testa odstraniti.
2. Tepsiju izvrnuti i prekriti papirom za pečenje pa na nju staviti list testa. Izbockati ga viljuškom i peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok blago ne porumeni.
Fil:
1. U šerpi sjediniti 5 dl vode i 5 dl mleka, dodati vanil-šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti žumanca sa 125 g šećera, preostalim mlekom i vodom, pa postepeno dodavati oštro brašno muteći žicom dok se ne dobije ujednačena smesa. Sipati je u ključalu mešavinu vode i mleka, te nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući preostali šećer.
4. Šam od belanaca postepeno umešati varjačom u vreo fil.
Finalni postupak:
1. Na dno dublje tepsije staviti koru, preliti je filom i ostaviti na hladnom da se stegne.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati fil.
3. Posebno pripremiti glazuru, rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, pa sačekati da se prohladi i razliti preko šlaga.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net