Sastojci:
1 kg dinja (očišćenih)
1 kg šećera
250 g kreča
4 l vode
2 šipke vanile
2 limuna
Priprema:
1. Dinju očisti od semena, oljuštiti i kašičicom vaditi voćno meso.
2. Kreč rastvoriti u vodi i promešati, pa dodati drugu polovinu vode i ostaviti 20 minuta da odstoji a zatim procediti.
3. Pripremljenu dinju spustiti u pripremljenu krečnu vodu i ostaviti da odstoji 30 minuta. Zatim, izvaditi i proprati u ar voda.
4. U šerpu staviti dinje, naliti sa malo vode i dodati sok od jednog limuna pa sačekati da provri. Od momenta kada provri kuvati još pet minuta pa skinuti sa ringle i procedit.
5. Vratiti u šerpu i dodati šaku šećera, komad vanile i pustiti da jednom provri. Skloniti sa ringle i ostaviti da prenoći. Sutradan ocediti dinje od sirupa.
6. U šerpi ukuvati 1 kg šećera sa 2 čaše vode pa spustiti dinje, dodati sok od limuna i drugu šipku vanile. Dinje puštaju dosta vode…
7. Kada je slatko skuvano ostaviti da se ohladi i usuti u čiste tegle pa poklopiti i složiti u ostavu.