Sastojci:
2 kg šljiva
2 kg šećera
250 g očišćenih oraha
1 limun (sok)
1 štapić cimeta
Priprema:
1. Zdrave, krupne plodove šljiva oprati pod mlazom vode. Očistiti od peteljki, koštica i oljuštiti. Oljuštene šljive potopiti u vodu sa krečom ili boraksom kako ne bi pocrnele.
2. Umesto koštica u unutrašnjost šljiva stavljati jezgro oraha.
3. U veću šerpu sipati 2 kg šećera, 300 ml vode, štapić cimeta i kuvati dok se ne stvori sirup.
4. Dodati šljive i kuvati na jakoj vatri. Šerpu povremeno protresti i promešati da slatko ne zagori. Kada slatko zapeni obavezno kašikom sklanjati nakupljenu penu. Pred kraj kuvanja dodati limunov sok. Kada šljive postanu poluprozirne a sirup dobije gustinu meda slatko je kuvano.
5. Skloniti sa štednjaka i pokriti mokrom pamučnom krpom, pa ostaviti da prenoći.
6. Sutradan izvaditi štapić cimeta i puniti teglice tako da u svakoj ima dovoljno sirupa u kom šljive plivaju.
7. Zatvoriti tegle i ostaviti na predviđeno mesto.