Sastojci:
Testo
1 kg brašna
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 kašika kisele pavlake
1 kašičica arome vanile
100 ml ulja
1 jaje
500 ml mleka
2 kašike suvog kvasca
Ostalo
100 g suvog grožđa
1 kesica vanil-šećera
2 čaše kisele pavlake
šećer u prahu (po ukusu)
2 kašičice cimeta
1 jaje
Priprema:
Testo
1. U posudu za nešenje prosejati brašno pa dodati so, šećer i suvi kvasac. Sve dobro izmešati i preliti toplim mlekom. Staviti jaje, ulje, kiselu pavlaku i aromu vanile pa umesiti glatko testo. Prekriti ga pamučnom krpom i ostaviti da naraste.
2. Nadošlo testo podeliti na loptice željene veličine. Svaku rastanjiti oklagijom u oblik kruga, pa nožem napraviti vodoravne rezove po sredini kruga.
3. U kiselu pavlaku staviti vanil-šećer i šećer u prahu, a zatim dodati cimet i suvo grožđe.
4. Preko svakog kruga obilno naneti fil, pa uvijati ukoso u spiralu. Uvijen rolat zaviti u oblik pužića podvlačeći kraj ispod pužića kako se testo ne bi odvijalo.
5. Cimetice ređati na pleh postavljen pek-papirom i ostaviti ih da nadođu oko 30 minuta.
6. Odstojalo testo premazati umućenim jajetom i posuti kristal šećerom, pa peći u rerni na 200° C oko 30 minuta. Toplo pecivo poslužiti uz kafu.
Pripremu ovog recepta u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani…