Foto: Nedeljko Vujović
Priprema: 30 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 500 g kiselog kupusa ribanca
* 500 g hurke (džigernjače)
* 150 g pirinča
* 1 srednja glavica crnog luka
* malo ulja
* soli po ukusu
Priprema:
1. U šerpi zagrejati ulje pa dodati kiseli kupus ribanac i kratko propržiti. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok kupus ne omekša.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice pa odvojeno propržiti u šerpi na malo ulja da postane staklast. Ubaciti pirinač, sipati 500 ml vode i posoliti po ukusu pa kuvati dok pirinač ne nabubri. Skloniti s ringle i poklopiti te ostaviti da upije tečnost.
3. Hurku oguliti i iseći je na kolutove debljine oko 5 mm.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti te dno prekriti polovinom dinstanog kupusa. Preko njega rasporediti polovinu obarenog pirinča, i odozgo poslagati kolutove hurke. Postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti s hurkom.
5. Pripremljeno jelo zapeci u zagrejanoj rerni na 200°C.
Recept Nedeljka Vujovića iz Novog Sada